Finink - Tosi halpaa mustetta

Epson-tulostimet

Muutettu: 15/02/2009 18:38 kirjoittajana Matti_M - Sivun kategoria(t): Yleiset sivut
Editoi

Lyhyesti Epsonista

Epson Group kuuluu japanilaiseen Seiko Epson -konserniin, ja se valmistaa tulostimien lisäksi muun muassa LCD-projektoreita sekä -näyttöjä. Yrityksen toiminta tulostimien parissa alkoi vuonna 1968, kun se esitteli maailman ensimmäisen sähköisen tulostimen. Tulostimen mallista EP-101 muodostettiin yrityksen nimi Epson. Vuonna 1984 yritys lanseerasi ensimmäisen mustesuihkutulostimensa SQ-2000:n, ja vuonna 1993 ensimmäisen kotikäyttöön tarkoitetun mustesuihkun: Epson Stylus 800 oli ensimmäinen tulostin, jossa käytettiin Epsonin nykyäänkin käyttämää Pietso-mustesuihkutekniikkaa.

Epson on nykyään yksi suurimmista tulostinvalmistajista. Sen erottaa muista johtavista valmistajista, esimerkiksi HP:sta, juuri Pietso-tulostustekniikka sekä tulostinten mustepatruunakelkkojen rakenne.

Editoi

Mallit

Epsonin tulostinmallistosta löytyy niin muste- kuin lasertulostimia, niin monitoimilaitteita kuin matriisitulostimiakin.

Epsonin Stylus-sarja on värimustesuihkumallisto, joka pitää sisällään niin tavallisia kuin valokuviin erikoistuneita tulostimia (Stylus Photo). Stylus-sarjan DX-, SX- ja Photo RX -mallit ovat monitoimilaitteita.

Pieniä valokuvatulostimia ovat Epsonin Picturematet.

Lasertulostimia ovat EPL- sekä AcuLaser-sarjan tulostimet.

Editoi

Tulostustekniikka

Epsonin mustesuihkutulostimet ovat perinteisesti toimineet pietsosähköön perustuvalla suihkutekniikalla. Tässä sähkövirran voimalla värähtelevä kristalli työntää musteen kirjoituspään suuttimen läpi: Kun kristalliin kytketään jännite, se värähtää ulospäin työntäen mustetta suuttimeen. Tämän jälkeen kristalli värähtää sisäänpäin ja imee mustetta valmiiksi kirjoituspään suuttimen eteiseen.

Pietso-tekniikan etu verrattuna lämpötekniikkaan perustuviin mustesuihkutulostimiin liittyy musteen lämpöominaisuuksiin: edellisessä ei musteen lämpötila heilahtele, ja näin musteen kehittelyssä ei tarvitse keskittyä lämpöön vaan ainoastaan musteen imeytymiseen liittyviin kysymyksiin.

Kotikäyttäjälle pietso- tai lämpötekniikkojen välillä on tuskin laadullisia eroja. Tärkeämpi seikka onkin tulostimien mustekasettitekniikka, sillä esimerkiksi Epsonin tulostimissa kirjoituspää ei yleensä sijaitse mustekaseteissa, vaan kiinteästi tulostimen kasettikelkassa. Tällä on kahdenlaisia seurauksia. Ensinnäkin kirjoituspään tukkeutuessa on sen puhdistaminen hankalampaa kuin malleissa, jossa kirjoituspää sijaitsee kasetissa. Jos ohjelmallinen puhdistus ei auta, voi kasetissa sijaitsevan kirjoituspään aina vaihtaa hankkimalla uuden mustekasetin, mikä ei ole mahdollista kiinteän kirjoituspään tapauksessa. (Kirjoituspäät). Kiinteän kirjoituspään tukkeutuessa jää vaihtoehdoiksi (ohjelmallisen puhdistuksen lisäksi) tulostimen huollattaminen ammattilaisella, puhdistaminen kotikonstein tai uuden tulostimen ostaminen.

Toiseksi pietso-tekniikkaa käyttävässä tulostimessa on aina oltava mustetta kirjoituspään suuttimen eteisessä, muuten kirjoituspää kuivuu helposti. Tämän johdosta tietyt Epsonin tulostimet eivät anna tulostaa mustekasetteja tyhjäksi, siis käyttää kasettien koko mustetilavuutta, vaan kasettien mikrosiru seuraa kasetissa olevan musteen määrää. Lisäksi Epson on ryhtynyt kilpailemaan tarvikemustekasettien valmistajia vastaan niin, että muun kuin Epsonin mustekasetin käyttäminen voi aiheuttaa käyttäjälle virheilmoituksen. Tämä koskee esimerkiksi Epsonin malleja Stylus DX7450, DX5000, DX8400, DX3850 ja DX4400. (Epson ja tarvikekasetit)

Vertailtaessa muita mustetulostimia Epsoniin nousee tärkeäksi kysymykseksi jälleen mustepatruunoiden riittävyys ja hinta.

Editoi

Kasetit

QualityLogicin hintavertailussa (kustannukset per tulostettu sivu) Epson on HP:n kanssa tilaston kalleimmassa päässä.1 Tarkastellessa malleja DX6000, DX9400F, RX560 ja RX685 vaihtelevat sivuhinnat mustavalkotulostuksessa 0,03 ja 0,06 sentin välillä. Valokuvatulostuksen sivuhinnoiksi tutkimuksessa arvioitiin 0,30–0,34 senttiä. QualityLogicin mukaan Epson siis päihittää sivukustannuksissa niukasti HP:n. Mikrobitin mustesuihkuvertailussa taas Epson Stylus Photo RX640 -monitoimitulostimen yhden tulosteen hinta oli alempi kuin Canonin (Pixma MP810), HP:n (Photosmart C6180) tai Lexmarkin (X9350) mallien.2

Editoi

Arvioita

Halpatulostimien sarjassa Epson Stylus C120 saa kehuja etenkin nopeudestaan, mutta ei juurikaan tulostuslaadun osalta. Stylus NX400 taas nousee PC Magazinen vertailussa kärkikastiin. Myös valokuvatulostimien (Stylus Photo R380, Stylus Photo R2400) sekä hintavampien mustesuihkutulostimien (Stylus Photo 1400) joukossa Epsonin mallit nousevat parhaimpien tulostinten joukkoon.3(1) QualityLogic: Cost of Ink Per Page Analysis, Oct 2008, United Kingdom, France, Germany. (http://www.qualitylogic.com/tuneup/uploads/docfiles/QualityLogic-Cost-of-Ink-Per-Page-Analysis-UK-FR-GE-October-2008.pdf), ladattu 13.11.2008.

(2) Kallista tulostusta, Mikrobitti 3/2007, (http://www.mbnet.fi/nettijatkot/2007/03/monitoimi/), ladattu 20.12.2008.

(3) Inkjet Printers: Reviews, Huhtikuu 2008, (http://www.consumersearch.com/inkjet-printers/), ladattu 20.12.2008. How to Buy an Inkjet Printer, PC Magazine 25.6.2008, (http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2321489,00.asp), ladattu 20.12.2008.

Lähteet:

Epson Corporate history (http://www.epson.co.jp/e/company/history.htm), ladattu 20.12.2008.

Epson Milestone Products (http://www.epson.co.jp/e/company/milestones.htm), ladattu 20.12.2008.
  • Olet mustekauppa Fininkin sisältöosiossa.
  • Takaisin kauppaan pääset klikkaamalla
  • musteostoksille.

Ilmainen mustekasetti tai tulostuspaperia uusille asiakkaille!

© Finink.com