Finink - Tosi halpaa mustetta

Muistikorttien nopeudesta

Muutettu: 17/02/2009 16:31 kirjoittajana Matti_M - Sivun kategoria(t): Yleiset sivut
Editoi

Muistikorttien nopeudesta

Yksi muistikorttien toimintaan vaikuttava ominaisuus on niiden tiedonsiirtonopeus. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, kuinka kauan digikameralla kestää tallentaa juuri otetut valokuvat, ja kuinka nopeasti kuvat on mahdollista siirtää kameralta tietokoneelle. Kotikäyttäjälle muistikortin nopeudella ei välttämättä ole suurta merkitystä, mutta kameran kuvaustarkkuuksien parantuessa tulevat kuvatiedostot yhä suuremmiksi ja hitaammiksi käsitellä.

Editoi

Valokuvien ja videokuvan tallennus

Muistikorttien nopeuksia kuvataan suoraan siirtonopeudella MB/sekunnissa tai yksiköillä 60X, 80X, 100X jne. Jälkimmäisissä X on siirtonopeuden kerroin, jossa 1X = 150 KB/sekunnissa, siis 60X muistikortin nopeus on 9000 KB/sekunnissa, eli 8,8 MB/sekunnissa.

Otettaessa kameralla kuva se ei tallennu suoraan muistikortille vaan siirtyy kuvan ottamisen jälkeen ensin kameran puskurimuistiin ja sieltä edelleen muistikortille. Puskurimuistia käytetään, koska kuvien tallentaminen suoraan muistikortille tekisi kameran toiminnasta hidasta. Puskurimuistin koot vaihtelevat kamerasta toiseen, joskus kameran puskuriin mahtuu yksi kuva, joskus kymmeniä. Kuvien ottamisen välillä joutuu usein odottamaan juuri kuvan siirtoa puskurista muistikortille – nopeamman muistikortin kanssa odotustauot ovat lyhyempiä.

Muistikortin nopeus saattaa olla olennainen kysymys etenkin otettaessa videokuvaa. Videokuva tallennetaan reaaliaikaisesti puskurimuistiin ja siitä edelleen muistikortille: jos muistikortti on liian hidas, kameran puskurimuistia ei ehditä siirtää uuden tallennustiedon tieltä kortille, ja videointi keskeytyy.

Nopeampi muistikortti ei kuitenkin aina nopeuta kameran toimintaa. Tämä voi johtua esimerkiksi tehokkaamman muistikortin ja kameran yhteensopivuusongelmista. Digikameran ohjekirjasta saa apua sopivan muistikortin valitsemiseksi.

Image

Osiin purettu digikamera. (Wikimedia)
  • Olet mustekauppa Fininkin sisältöosiossa.
  • Takaisin kauppaan pääset klikkaamalla
  • musteostoksille.

Ilmainen mustekasetti tai tulostuspaperia uusille asiakkaille!

© Finink.com